For how long after leaving office does Article 216(2) generally bar a former Commissioner or member from holding an office of profit in Pakistan’s service?

A. Two years

B. Six months

C. One year

D. Five years

Explanation

Article 216(2) bars a former Commissioner or Election Commission member from holding an office of profit in the service of Pakistan until two years have expired after leaving that office. During the term, clause (1) also restricts other offices of profit and remunerated positions.

Source

Pakistan Code — Constitution of Pakistan (Twenty-Seventh Amendment incorporated)

Answer verified on 2026-11-02

Found an error? Read our corrections policy and submit a sourced correction below. You can also share a useful explanation in your own words.

Discuss the answer or suggest a sourced correction
Thank you for contributing.
Your comment was submitted and will appear after editorial review.

Your email is used only for moderation and is never displayed. Spam, copied material and fabricated endorsements are rejected.